Følg Eiendom Norge

Prisavvikene faller mye i oktober

Nyhet   •   nov 01, 2016 11:00 CET

Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer.

- Ferske tall fra flere bydeler i Oslo viser det er gjort virkningsfulle grep i eiendomsmeglingsbransjen, sier Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer.

I Oslo var det i oktober 2016 et snittavvik på 10,2 prosent, noe som er 23,9 prosent lavere enn i september. Avvikene i oktober er 33,3 prosent lavere enn i juli, som var enkeltmåneden med størst avvik.

Av Oslos 15 bydeler er det registrert nedgang i 13 bydeler i oktober. Det er kun i Nordre Aker og Venstre Aker at det ikke har vært en nedgang. Dette er bydeler hvor avvik også har vært mindre.

- Ferske tall fra flere bydeler i Oslo viser det er gjort virkningsfulle grep i eiendomsmeglingsbransjen, og jeg må gi stor honnør til både meglere og foretaksledere for så raskt å ha klart å bedre presisjonen i prisingen, sier Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer.

Bransjemøte i september

Det var på bakgrunn av salgstallene Eiendom Norge oversendte Forbrukerombudet i begynnelsen av september at bransjen selv tok initiativ til grep. Den 22. september ble det gjennomført et bransjemøte i Eiendom Norges lokaler i Kvadraturen i Oslo, i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge. Møtet ble forberedt sammen med bransjens tilsynsmyndigheter, Forbrukerombudet og Finanstilsynet.

- Det var et møte preget av erkjennelse av behov for endringer, samt vilje til omstilling. Det er blant annet det vi nå ser de gode resultatene av, sier Dreyer.

Les mer om møtet her.

Ikke i mål

Selv om resultatene i Oslo viser mindre avvik mellom prisantydning og solgt pris så er det langt igjen til de nivåene som byer som Stavanger og Trondheim. I nettopp disse byene er det eiendomsmegleren som har stått for prisingen alene, og avvikene mellom prisantydning og pris har historisk ligget mye mer stabilt i disse regionene, og det til tross for store svingninger i boligprisene.

- I mange av de andre byene har det vært en stolthet i meglerbransjen i å treffe med riktig pris i markedet. Dette er i ferd med å feste seg også i hovedstaden, det er gledelig å se, avslutter Dreyer.

Les også: Finanstilsynet krever skjerpete rutiner